Horsens er på forkant med arbejdspligten for indvandrere

dato

Horsens er på forkant med arbejdspligten for indvandrere.

Fra januar 2025 træder den nationale aftale om 37 timers arbejdspligt for indvandrere i kraft. Allerede den 1. maj tog Horsens Kommune fat på arbejdet.

Et team på fem medarbejdere i jobcentret er i dialog med mange af de berørte borgere, og samtidig er kommunens institutioner og afdelinger ved at finde opgaver, der kan blive til de såkaldte nyttejobs. Arbejdspligten indebærer, at integrationsborgere, der forsørges af det offentlige, skal arbejde op til 37 timer om ugen som bidrag til den ydelse, de modtager.

Arbejdspligten kan bestå af forskellige aktiviteter, der alle har til formål at føre mod et job. Det vil primært være nyttejobs, men det kan også være virksomhedspraktik og job med løntilskud. Hvis man har ret til danskundervisning, kan dette også tælle med, dog maks. 15 timer.

Horsens Kommune forventer, at ca. 200 borgere vil være omfattet af arbejdspligten fra januar 2025. Efter et halvt år udvides målgruppen, så antallet vokser til ca. 250 borgere. P.t. har kommunen ca. 100 borgere i målgruppen, og allerede fra uge 28 og sommeren over deltog de allermest udfordrede i et opkvalificeringsforløb, der bl.a. handlede om dansk arbejdspladskultur og jobsøgning.

Mens virksomhedspraktikker kan etableres i både den private og offentlige sektor, må nyttejobs kun laves i offentlige institutioner. I nyttejobs skal der løses opgaver, som ellers ikke ville blive udført, og arbejdet må ikke træde i stedet for ordinært ansatte. For eksempel kan et nyttejob ikke bestå af pleje- og omsorgsopgaver, der løses af personalet i ældreplejen.

Hvis man som virksomhed er interesseret i at høre mere om mulighederne for at ansætte indvandrere, evt. via praktik eller løntilskudsordning, er man meget velkommen til at kontakte Jobcenter Horsens på 76294801.

Fakta om arbejdspligt:
Fra 1. januar 2025 bliver arbejdspligten en del af kontanthjælpssystemet. Det betyder, at alle borgere, som ikke opfylder et krav om ophold i Danmark i mindst 9 ud af de seneste 10 år (opholdskravet) og et krav om fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2½ år ud af de seneste 10 år (beskæftigelseskravet), skal deltage i arbejdspligten for at modtage deres fulde offentlige forsørgelse.

Hvis borgeren har ordinære løntimer, vil det nedsætte det antal timer, som borgeren skal være i arbejdspligt. Derudover kan danskundervisning, forberedelsestid, jobsøgning og transport mellem aktiviteterne også nedsætte antallet af timer. Hvis en borger i arbejdspligten har fravær uden en rimelig grund, vil vedkommende blive trukket i sin ydelse.

Nyttejob


https://horsens.dk/omhorsenskommune/presse/pressemeddelelser/horsenserpaaforkantmedarbejdspligtenforindvandrere
Kilde: Horsens Kommune